С Новым Годом!

Boldog új évet!

A moszkvai Gyedmoroz és segítője a Sznyegurocska újévi üdvözletében köszöntötte a Pécsi Mikulást.

Moszkvai Gyedmoroz és Sznyegurocska

Mint tudjuk, Oroszországban és számos keleti országban Újév napját megelőző előestén, illetve éjjelen a Gyedmoroz (Télapó, de méginkább Jégapó) ölti fénybe a fenyőfákon a fényt és fénysort, valamint pásztorbotjával (pószoh) varázsol havat. A „pószoh” más varázslatokra, csodákra is képes, s puszta érintése is erőt és lehetőséget adhat.

Éppen ezért az Újév talán nem képzelhető el arrafelé a fő mesevarázsló – a Gyedmoroz – nélkül. A kedves nagypapa hómintákkal díszített meleg bundába öltözve, fehér lótrojkán (lóhármason) szállít minden házba ajándékot. A Jégapó még mindig szereti tesztelni az embereket, és csak utána ajándékozni, de már nem dermeszt meg senkit (a régi idők legendája alapján ugyanis erre is képes volt), hanem egyszerűen megtudja, hogyan viselkedtél tavaly, és megkér, hogy mondj egy verset…

*
С Новым Годом! – Boldog új évet!

Videóüzenet érkezett ma hajnalra a moszkvai Gyedmoroztól és segítőjétől Sznyegurocskától. Biztos tudjátok, hogy számos országban az Újévet Télapóval vagy inkább Fagyapóval köszöntik az emberek, aki sok varázslatra is képes azon túl, hogy elhozza a jövőt, az új esztendőt, a reményt.

Minden Mikulás, Télapó, Gyedmoroz közös küldetése a szeretet, a barátság, a jóság, a béke és békesség üzenetének terjesztése, ezért is van az, hogy „mi Mikulások” sokszor a reménytelen helyzetekben is fordulatot hozhatunk. – Így legyen!

*

Az újévi üdvözletben a jövőre vonatkozó terveken túl szerencsét, egészséget, barátságot kívánnak orosz kollégái a pécsi ajándékhozónak.

Sz novim godom! Boldog új évet!

С Новым Годом! – Az Újév köszöntése

Az Újév köszöntése az egyik legismertebb és leggyakrabban használt köszöntés a világon. A köszöntés célja az újév eljövetelének ünneplése és jókívánságok átadása az emberek között. A С Новым Годом! kifejezés oroszul azt jelenti: „Boldog Új Évet!”.

Mint minden újévi köszöntés lényege az újévben rejlő lehetőségek és remények kifejezése. Az emberek általában jókívánságokat fogalmaznak meg egymásnak, és reményüket fejezik ki arra vonatkozóan, hogy az újév boldogságot, egészséget, sikert és bőséget hozzon. A köszöntésen keresztül az emberek egymásnak szeretetüket és jóindulatukat fejezik ki, és vágyakoznak a jobb jövő iránt.

A С Новым Годом! köszöntés eredete az orosz kultúrában gyökerezik.
Az Újév hosszú ideje fontos ünnep Oroszországban, és a köszöntés a hagyományos ünneplés része lett. Az oroszok széles körben használják ezt a köszöntést az Újév alkalmával, és együtt ünneplik az újévet családtagjaikkal, barátaikkal és kollégáikkal.

Más országokban is vannak hasonló hangzású köszöntések az Újév alkalmával. Például, angolul „Happy New Year!”, franciául „Bonne année!”, spanyolul „¡Feliz Año Nuevo!”, és németül „Frohes Neues Jahr!”.


Kapcsolódó hivatkozás:
Újévi videóüzenet Moszkvából