1% SZJA felajánlás a Pécsi Mikulásnak

A személyi jövedelemadód 1%-át felajánlhatod közvetlenül a Pécsi Mikulás részére, pontosabban az őt befogadó Kölyök Tanya Alapítványnak.

Adószám: 18329522-2-02

Mikulásnak is jár adófelajánlás

Közismert tény, hogy a Mikulás az ünnepek idején számos gyermeket lep meg ajándékkal, azonban kevesen tudjuk, hogy a Mikulásnak is lehetünk támogatói adófelajánlásunkkal, a személyi jövedelemadónk 1%-ának felajánlásával.

Miért adhatunk támogatást a Mikulásnak?

A Mikulás örömet és boldogságot visz a gyerekek életébe. Az adófelajánlás által a Mikulás még több gyermeket tehet boldoggá. Az adófelajánlás egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy támogassuk a Mikulás munkáját.

Az adófelajánlás speciális lehetősége:
Az adófelajánlás lehetőségét ad arra, hogy személyi jövedelemadónk 1%-át ajánljuk a Mikulásnak. Ez az összeg nem vonja meg a pénztárcánkat, hiszen az adóbevallás során döntjük el, hova kerüljön a már megfizetett és levont jövedelemadónk 1%-a.

Az adófelajánlás révén tehát a saját adónkból segíthetjük a Mikulást és az ünnepváró gyermekeket.

Összegzés:

  • Az adófelajánlás kiváló lehetőség arra, hogy támogatást nyújtunk a Mikulásnak és az ünnepváró gyermekeknek.
  • A személyi jövedelemadónk 1%-a segítséget jelenthet a Mikulásnak az ajándékozásban.
  • Használjuk ki az adófelajánlás lehetőségét, és tegyük még szebbé az ünnepi időszakot a gyerekek számára!

Kapcsolódó oldalak:
Add az SZJA 1%-át a Mikulásnak!
Személyi jövedelemadónk 1%-át kéri a Pécsi Mikulás; Ha elfogy a csillámpor a Master Card segíthet
1+1 %-os SZJA rendelkezés 2024-ben

Tanuljunk angolul karácsonyi kifejezéseket

WSCC World Santa Claus Congress 2019.

Bizony elárulhatom, hogy csak „majdnem minden” fejezhető ki egy „Ho-ho-ho-hó!”-val,- ezért olykor jól jöhet, ha ismerünk különböző kifejezéseket is!

Jómagamnak is gyakran kell használni az angol nyelvet a Mikulás-diplomácia során, amiért is szorgalmazom, hogy tanuljunk meg minél több karácsonyi kifejezést.

A karácsony varázslatos időszak sok országban, beleértve az Egyesült Királyságot és az Amerikai Egyesült Államokat is. – Kaptam hírként a „Gyakorlatias angol” hírlevelét. Persze tudjuk, hogy nem csak e két országba beszélik az angol nyelvet, – éppen ezért így ünnepelőn hasznos információkat tartalmaz a levél.


Készítsünk elő egy jó pohár forró csokit és néhány sütit, és kezdjünk is neki, – tanuljunk meg néhány egyszerű angol mondatot a karácsonyról.

Először is, nézzünk néhány kulcsfontosságú karácsonyi szót:

Christmas tree = karácsonyfa
Christmas Eve = Szenteste
snow = hó
gift = ajándék
bell = harang
star = csillag
Santa Claus = Mikulás
sleigh = szán
candle = gyertya
cookie = sütemény
Christmas carol = karácsonyi ének

Most használjuk ezeket a szavakat mondatokban:

Christmas tree = karácsonyfa
Gifts are under the Christmas tree. = Ajándékok vannak a karácsonyfa alatt.

Christmas Eve = Szenteste
On Christmas Eve, we gather with our family. = Szenteste összegyűlünk a családdal.

snow = hó
Children love making snowmen when it snows. = A gyerekek szeretnek hóembert készíteni, amikor havazik.

gift = ajándék
I got a wonderful gift from my parents last Christmas. = Csodálatos ajándékot kaptam a szüleimtől tavaly karácsonykor.

bell = harang
Bells ring on Christmas Eve. = Karácsony este megszólalnak a harangok.

star = csillag
A bright star shines at the top of our Christmas tree. = Egy fényes csillag ragyog a karácsonyfánk tetején.

Santa Claus = Mikulás
Santa Claus has a big white beard. = A Mikulásnak nagy fehér szakálla van.

sleigh = szán
The nine reindeers pull Santa’s sleigh. = Kilenc rénszarvas húzza a Mikulás szánját.

candle = gyertya
We light a candle every night of Advent. = Minden adventi estén meggyújtunk egy gyertyát.

Christmas carol = karácsonyi ének
Our family usually sings Christmas carols together. = A családunk általában együtt énekli a karácsonyi énekeket.

A kis angol nyelvi összefoglaló után elárulom, hogy nagyon sok levelet, üzenetet, kérést kapok a nagyvilágból, ennek okán is hasznos a sokféle és eltérő kifejezés, vagy elnevezés megismerése számomra is.

Mikulás Postája
Mikulás Postája Pécsett


Végül ne maradjon el az (el)köszönés, vagy köszöntés:

Merry Christmas! = Boldog karácsonyt!

Ajánlott oldalak:
Karácsony nyelven szólva: Hogyan mondjuk más nyelveken: Boldog karácsonyt!
Mikulás és más ajándékhozó alakok elnevezései  
Mikulás Posta Pécsett
Ez nem vicc! A pécsi Mikulás nyáron szórja a virgácsot Dániában

С Новым Годом!

Boldog új évet!

A moszkvai Gyedmoroz és segítője a Sznyegurocska újévi üdvözletében köszöntötte a Pécsi Mikulást.

Moszkvai Gyedmoroz és Sznyegurocska

Mint tudjuk, Oroszországban és számos keleti országban Újév napját megelőző előestén, illetve éjjelen a Gyedmoroz (Télapó, de méginkább Jégapó) ölti fénybe a fenyőfákon a fényt és fénysort, valamint pásztorbotjával (pószoh) varázsol havat. A „pószoh” más varázslatokra, csodákra is képes, s puszta érintése is erőt és lehetőséget adhat.

Éppen ezért az Újév talán nem képzelhető el arrafelé a fő mesevarázsló – a Gyedmoroz – nélkül. A kedves nagypapa hómintákkal díszített meleg bundába öltözve, fehér lótrojkán (lóhármason) szállít minden házba ajándékot. A Jégapó még mindig szereti tesztelni az embereket, és csak utána ajándékozni, de már nem dermeszt meg senkit (a régi idők legendája alapján ugyanis erre is képes volt), hanem egyszerűen megtudja, hogyan viselkedtél tavaly, és megkér, hogy mondj egy verset…

*
С Новым Годом! – Boldog új évet!

Videóüzenet érkezett ma hajnalra a moszkvai Gyedmoroztól és segítőjétől Sznyegurocskától. Biztos tudjátok, hogy számos országban az Újévet Télapóval vagy inkább Fagyapóval köszöntik az emberek, aki sok varázslatra is képes azon túl, hogy elhozza a jövőt, az új esztendőt, a reményt.

Minden Mikulás, Télapó, Gyedmoroz közös küldetése a szeretet, a barátság, a jóság, a béke és békesség üzenetének terjesztése, ezért is van az, hogy „mi Mikulások” sokszor a reménytelen helyzetekben is fordulatot hozhatunk. – Így legyen!

*

Az újévi üdvözletben a jövőre vonatkozó terveken túl szerencsét, egészséget, barátságot kívánnak orosz kollégái a pécsi ajándékhozónak.

Sz novim godom! Boldog új évet!

С Новым Годом! – Az Újév köszöntése

Az Újév köszöntése az egyik legismertebb és leggyakrabban használt köszöntés a világon. A köszöntés célja az újév eljövetelének ünneplése és jókívánságok átadása az emberek között. A С Новым Годом! kifejezés oroszul azt jelenti: „Boldog Új Évet!”.

Mint minden újévi köszöntés lényege az újévben rejlő lehetőségek és remények kifejezése. Az emberek általában jókívánságokat fogalmaznak meg egymásnak, és reményüket fejezik ki arra vonatkozóan, hogy az újév boldogságot, egészséget, sikert és bőséget hozzon. A köszöntésen keresztül az emberek egymásnak szeretetüket és jóindulatukat fejezik ki, és vágyakoznak a jobb jövő iránt.

A С Новым Годом! köszöntés eredete az orosz kultúrában gyökerezik.
Az Újév hosszú ideje fontos ünnep Oroszországban, és a köszöntés a hagyományos ünneplés része lett. Az oroszok széles körben használják ezt a köszöntést az Újév alkalmával, és együtt ünneplik az újévet családtagjaikkal, barátaikkal és kollégáikkal.

Más országokban is vannak hasonló hangzású köszöntések az Újév alkalmával. Például, angolul „Happy New Year!”, franciául „Bonne année!”, spanyolul „¡Feliz Año Nuevo!”, és németül „Frohes Neues Jahr!”.


Kapcsolódó hivatkozás:
Újévi videóüzenet Moszkvából

Interjú az igazi magyar Mikulással

A Halas Rádió (Kiskunhalas) készített interjút éppen Mikulás napján, amikor a pécsi Mikulás Véradáson voltam.

A beszélgetésben szó volt olyan szakmai titkokról, amelyekről mindennap nem hallhatunk. Említésre került a hagyományos és az átalakuló Mikulás-ünnep, a szokás és a praktika. Beszélgettünk a Moszkvai Mikulás Iskoláról is, és a Mikulás kapcsolatáról a váradással.

A beszélgetés meghallgatható itt: Interjú az igazi magyar Mikulással

Mikulás bélyegző a Postán

A Pécsi Mikulás „postája” ünnepi bélyegzőt használt

2021. november 26-án nyílt meg a Pécsi Postapalotában az adventi időszak már-már hagyományos karácsonyi képeslapkiállítása, mely első napján speciális rajzolatú bélyegzőt használt a Pécs 1 posta, és az ünnepi leveleket a Pécsi Mikulás vette fel.

A képeslapkiállítás alkalmából „Üdvözlet Mikulástól Karácsonyig” felirattal és Mikulás stilizált arcképével került használatba a postai bélyegző.

Karácsonyi és Mikulás bélyegzések

A karácsonyi és Mikulás témájú bélyegzések a postai küldeményeken hagyományosan a karácsonyi időszakban kerülnek alkalmazásra. Az első karácsonyi bélyeg 1898-ban jelent meg Kanadában, és azóta számos országban és területen elterjedt gyakorlattá vált. A világ szinte minden pontján köszöntik a posták karácsonyi bélyegekkel, borítékokkal vagy speciális karácsonyi bélyegzésekkel.

A karácsonyi postai bélyegzéseken általában a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó motívumok jelennek meg. Ez lehetnek karácsonyfák, díszek, csillagok, hóemberek, ajándékok, szánkók, harangok, angyalok vagy más karácsonyi jelképek. A konkrét motívumok az adott ország vagy postai szolgáltató tervezésétől függenek.

A Pécsi Mikulás már korábban is használt a Magyar Posta segítségével Mikulás postai bélyegzést.

Karácsonyi postai bélyegzés a Mikukulástól - Pécs
A Pécsi Mikulás által is használt postai bélyegző


A Pécs Aktuál tudósítása – A „Mikulás bélyegző a Postán” címet kapta és a kiállításmegnyitó napján készült.
Forrás: Pécs Aktuál

Oklevelet kapott a Pécsi Mikulás

Hódított a magyar szaloncukor az orosz fővárosban

Azonos címmel jelent meg a Dunántúli Napló és a Bama.hu írása.

„Továbbképzésen vett részt nemrégiben a Pécsi Mikulás Moszkvában, ahol a téli ünnepi varázslók készültek fel az idei ünnepre, illetve a nagy ajándékosztásra.

Az orosz Gyed Maroz, a Télapó meghívásárára érkeztek az orosz fővárosba több ország Mikulásai, hogy együtt beszéljék át az ünnep varázsát, a mese mindennapi közelségét és a mindannyiunk számára emlékezetes és fontos gyermeki csodavárást. Az elméleti képzés mellett igen fontos gyakorlati praktikákat is megtanulhattak a piros kabátosok.

– Szó volt többek között az egyik legfontosabbról, az ajándékosztás logisztikai kérdéseiről is, mert napjainkban igen fontos szempont a környezetvédelem előtérbe helyezése a Mikulások hatékony közlekedésszervezésekor – mondta el lapunknak a Pécsi Mikulás.

Pécsi Mikulás Sznyegurocskával

A moszkvai Mikulás Iskola növendékei a sikeres vizsga után az ünnepi eseményeken való részvételre, az ajándékosztásra, a vidámság és jókedv, de főként a szeretet, a remény és a varázslat terjesztésére feljogosító oklevélben részesültek. A Pécsi Mikulás elmesélte, hogy Oroszországban hagyományosan november 18-án hivatalosan is megünneplik az orosz „Mikulás”, a Gyed Maroz születésnapját. A hagyomány szerint az ő lakóhelyén, Veliky Ustyugban ezen a napon beköszönt az igazi tél és eljönnek az igazi fagyok. Azt, hogy hány éves is az orosz Fagyapó, nehéz meghatározni, de közel kétezer éve már, hogy először megjelent a keleti-szláv hideg szellem, vagy jégisten képe.

A Pécsi Mikulás magyar különlegességet is vitt a találkozóra, szaloncukorral lepte meg nagy szakállú testvéreit, ami elnyerte tetszésüket.” Zs. J.

Pécsi Mikulás Moszkvában

Eredeti írás: Oklevelet kapott a Pécsi Mikulás, Bama, 2021.11.25.


Idén szájmaszkban hozza az ajándékot a Mikulás

„Megkezdte felkészülését az idei ajándékosztó szezonjára a Pécsi Mikulás, akivel szombat délután a városi terepszemléjén találkoztunk, ahol épp az alig három hét múlva esedékes Mikulás-járás útvonalát tervezgette egy nagy térkép előtt.

– Bizony, semmi sem olyan, mint korábban volt. A koronavírus-járvány miatt nekünk is óvatosabbnak kell lennünk – kezdte beszélgetésünket a Pécsi Mikulás. – A maszk használata idén számunkra is kötelező, viszont a kesztyű használata nem okoz majd gondot, mert eddig is rendszeresen viseltük a kézvédőt, s bizony korábban is már részben munkavédelmi céllal – tette hozzá mosolyogva a nagyszakállú. (…)”

Azonos címmel jelent meg írás a Pécsi Mikulás, avagy Pécs város Télapója idei ünnepi előkészületeiről a Dunántúli Napló 2020. november 16-i számában. *

A Pécsi Mikulás is szájmaszkban hozza az ajándékot

Azonos tartalommal a Bama.hu is hírt adott az előkészületekről.

Szájmaszkban a Pécsi Mikulás


A Bama.hu írása:
Idén szájmaszkban hozza az ajándékot a Mikulás
Kapcsolódó írás:
Vigyázzunk egymásra! Hiszek benned!

*

A Pécsi Télapó is maszkot visel… Vigyázzunk egymásra!

Vigyázzunk egymásra! Hiszek benned!

Az idei év sok szempontból más, mint az előzőek. Bizony nem csak Nektek kell most jól viselkedni, hanem Nekem is, – sőt a felnőtteknek is!

Csak így lehet alkalmunk arra, hogy mielőbb találkozhassunk, s elhihetitek, – nekem már nagyon hiányoztok.

A Mikulás is maszkot visel

A maszk viselése most mindkettőnknek feladatot és felelősséget ad!
S bizony, csak úgy találkozhatunk mielőbb, ha ezt a feladatot jól teljesítjük!

Kérlek, vigyázz magadra!
Vigyázz barátaidra!
Vigyázzunk egymásra!


A Pécsi Mikulás hisz Benned!*

„Bizony semmi sem olyan, mint korábban…” kezdte beszélgetésünket a Pécsi Mikulás, majd folytatta is, – „de, ha vigyázunk magunkra és egymásra, idén is szép lehet az ünnep.”

Pécs Télapója megkezdte felkészülését az idei ajándékosztó szezonra. Városi terepszemléjén találkoztunk, ahol épp az alig három hét múlva esedékes Mikulás-járás útvonalát tervezgette. Tudva tudott azonban, hogy Szent Miklós nevenapjának előestéjén, illetve a Mikulás-ünnepre virradóan érkezik a gyermekekhez, kicsikhez és nagyokhoz egyaránt a Nagy Ajándékosztó, feltéve, ha az előző időszakokban jól viselkedtünk. Legyünk őszinték, ebben az évben sokszor hallottuk a figyelmeztetést: „Legyünk jók!”.  És mi mindannyian igyekeztünk jók lenni… Gyermekkorunk óta ismerjük az ajándékok kiosztásának logisztikáját is, s annak bizony az éj leple alatt illik megérkezni a címzettek részére. De hogyan is van ez mostanság? Megtudtuk, hogy városunk Mikulása rendelkezik engedéllyel az éjszakai munkavégzésre is, és Pécsett sem lesz akadálya a szabad közlekedésének, így, ha szemfülesek leszünk, december elején esténként akár otthonról is láthatjuk és ellenőrizhetjük ablakainkból a kis csomagocskák és ajándékok útvonalát. Persze mostanában a mi Télapónknak is be kell tartania a szabályokat, s mint azt Mikulásunk elmondta, a maszk használata idén számára is kötelező, viszont a kesztyű használata nem okoz majd gondot, mert eddig is rendszeresen viselte a kézvédőt, s bizony korábban is már részben munkavédelmi céllal.

Az ünnep előtti és az évközi felkészülésekkel kapcsolatosan is érdeklődtünk, hogy vajon a világ Mikulásainak milyen nehézséget okoztak az idei korlátozások. Ismeretes, hogy évek óta Pécs város Mikulása képviseli Magyarországot a Mikulások Világkongresszusán, azonban ez az esemény idén elmaradt. Helyette ők is a modern technikát hívták segítségül és laptopon és tableten keresztül tartották a kapcsolatot. „Speciális munkakör ez a mienk.” – jegyzi meg a nagyszakállú, s azzal folytatja, hogy az ajándékok kiosztását bizony nem lehet otthoni munkavégzéssel, home office munkával pótolni. Ki oldaná meg ezt a feladatot, ha nem mi? – kérdez közbe, s meg is válaszolja, hogy a Mikulás-kollégái gyakran mondják: „Mi vagyunk a Mikulás!” A mi munkánk lényege az, hogy nagyon sok olyan kérést teljesítettünk és teljesítünk, ami a gyerekek részéről sokáig csak egy álomként van jelen. S bár furcsa, sokan kérték, tegyünk valamit a mostani vírushelyzettel. Mit tehetek mást, mint Mikulás? Én is kérem, hogy vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, s ha jók leszünk, hamarosan újra találkozhatunk. Én hiszek Bennetek…!”

* Kiegészítve a bejegyzés: 2020.11.15.

Kapcsolódó bejegyzés:
Idén szájmaszkban hozza az ajándékot a Mikulás

Mikulás a fogorvosnál

A fogorvos jó barátja a Télapónak

December hatodikán – ahogyan a dal is mondja – megtelik a kis cipő!
Méghozzá minden jóval!
A Télapó nagyon gyakran valamilyen édességet tesz a gyerekek lábbelijébe. De nincsen ez másképpen az anyu és az apu munkahelyén rendezett mikulás-ünnepségek kis, piros nájlon zacskóiban sem – már ha tartanak valahol ilyen fiestát.
Gondolnánk, ez ám a gyermekfogorvosok öröme, minden kisgyerek csokit, nápolyit, cukrot fog rágni, majszolni, szopogatni és szépen romlanak majd a fogaik, szép bevételt teremtve a fogorvosok számára.

De ez nem így van!
A fogorvosok ugyan sok mindent megtesznek azért, hogy a fogászati betegek a lyukas fogakkal, a kiesett tömések pótlásának igényével hozzájuk menjenek, de mindegyikük gyermek párti és eszük ágában sincs szótlanul elnézni a fogak rongálását.

Fogorvoshoz is megy a Télapó
Fogorvoshoz ment a Télapó

Fogorvosi SEO és fogmosás

Hogy mit tesznek a páciensek „megszerzéséért”? Például arra törekszenek, hogy a fogorvosi SEO segítségével az internetes keresőkben elől álljanak, s így aki fogorvost, fogászatot, fogorvosi ügyeletet keres, az az ő fogászati praxisukra találjon.
Ám nincs olyan fogorvosi honlap, amelyik azt mondaná a szülőknek: tessenek sok-sok édességgel meglepni a gyerekeket, de az étkezés, a csokoládé majszolás után nehogy a fogmosásra is sor kerüljön.
Hanem pont ellenkezőleg!
Nagyon is ajánlják a rendszeres fogápolást.
Ugyanis fogszuvasodás nélkül is éppen elég teendőjük van. Fogkő eltávolítás, fogfehérítés, letört fogak kiegészítése, sőt alkalmanként még foghúzásra is sor kerülhet. És akkor még a sztárról, a fogszabályozásról nem is beszéltünk.

A fentiekből világosan kiderülhetett, hogy a Télapó és a fogorvos tényleg nem haragosai egymásnak, hanem lehetnek jó barátok!

Ajánlott oldalak:
Fogorvosi SEO
Dr. Devis beszélget Mikulással a fogászati kérdésekről
Fotó: Mike Ledray

1750 éve született Szent Miklós

„Nem szokványos, hogy tavaszelőn Szent Miklós személyéről emlékezünk meg. Az évfordulóra a Pécsi Mikulás hívta fel a figyelmet, aki nem mindennapi módon tisztelgett a „hagyományteremtő” előtt, – egy nem mindennapi időpontban.

A márciusi megemlékezésre az okot az adta, hogy Szent Miklós születését isz. 270. március 15-ére jegyzi több hivatkozás, ezért éppen most 1750 éve született a számos legendát jegyző Szent Miklós.

A Pécsi Mikulás a megemlékezésre sem mindennapi megoldást választott. A Magyar Posta segítségével alkalmi postai bélyegzéssel tiszteleg a Mikulások Mikulása előtt. A magyar bélyegkibocsátásban Szent Miklós, Mikulás, vagy a Télapó ritkán előforduló motívum, de a külföldi viszonylatban is különleges és ritka a hasonló megemlékezés bélyegzés.

Mint megtudtuk, – a Magyarországon december 6.-án ünnepelt Mikulás nap Szent Miklós emléknapja is, mely ma már főleg a gyermekek körében az ajándékozástól népszerű.

 „Mürai Szent Miklós

(Patara, 270. március 15. – Myra (Mira, Müra), 343. december 6.)

Myra püspöke, a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élő védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában, a pálinkafőzők, – Magyarországon Kecskemét város védőszentje. Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is.” Forrás: hu.wikipedia.org

A sajtóhír alapján megjelent írások:
1750 éve született Szent Miklós, ArtNews.hu, 2020.03.13.
Szent Miklós születésének 1750. évfordulója, Pannonklaszter.hu, 2020.03.13.